Eurheilu on elektronista urheilua. Eurheilu on kaikenlaisten kilpailullisten videopelien pelaamista
toisia ihmisiä vastaan. Eurheilu sisältää erilaisia lajeja, joita voi lajitella eri kategorioihin. Suurimmat eurheilu-pelit ovat FPS (first-person shooter), MOBA (multiplayer online battle arena), battle royalit sekä erilaiset kortti- ja taistelupelit unohtamatta RTS-pelejä (real time strategy).

Jokaisessa pelikategoriassa on suuria pelejä, jotka ajavat eurheilua eteenpäin päivittäin aina ammattimaisempaan suuntaan. Laji onkin ottanut suuria harppauksia 2010 –vuoden jälkeen. Nykyään eurheilussa pyörii hurjia määriä rahaa, ja laji työllistää vuodessa hurjia määriä ihmisiä.
Erilaiset striimauspalvelut ovat myös osa eurheilua, sillä esimerkiksi Twitch on lähes jokaisen eurheilu-turnauksen lähetyspalvelu. Tämä tarkoittaa sitä, että jokainen internetin omistava ihminen pystyy ilmaiseksi katsomaan eurheiluturnauksia kyseisestä palvelusta täysin ilmaiseksi.

Eurheilun suurimmat pelit ovat usein joukkuepelejä. Yleisin joukkueen koko on viisi henkilöä + taustajoukot, mutta myös neljän sekä kuuden hengen joukkueen vaativia pelejä on. On myös olemassa suosittuja pelejä, jotka ovat yksilöpelejä.

Termistöä

Eurheilussa on eri peleissä lajinomaista termistöä aivan kuten tavallisissa urheilulajeissakin. Eurheilussa termistöä on vain hieman hankalempi ymmärtää, sillä usein ne perustuvat englannin kieleen, ja ovat hieman oudompia, kuin perinteisen urheilun lajinomaiset termit. Alla on lueteltuna kahden suosituimman pelin (CS ja Dota 2) termistöä. Nämä olisi syytä tietää, jos aikoo katsoa
kyseisten pelien otteluita.

Counter Strike: Global Offensive

Terrorist – Terroristi. Pelin toisen puoliskon nimi. Terroristien tavoitteena on asettaa pommi maahan
ja räjäyttää se kuluttamalla pommissa oleva aika (35sec) loppuun tai tappaa kaikki vihollisjoukkueen jäsenet.
Counter-Terrorist – Poliisi. Pelin toisen puoliskon nimi. Poliisien tehtävänä on estää terroristien
asettamasta pommia maahan kierrosajan sisällä (1min 45sec) tai eliminoida kaikki vihollisjoukkueen pelaajat.
Bombsite – Pommialue. Pelin kartoissa on kaikissa kaksi pommialuetta, joihin terroristit voivat asettaa pommin.
Ace – Yksi pelaaja tappaa kaikki vihollisjoukkueen pelaajat.
Bait – Vastustajan huomion harhauttaminen esimerkiksi oman joukkueesi pelaajalla ollessasi itse asemissa saamaan kierroksen kannalta tärkeät tapot.
Economy – Pelissä käytettävä raha ja sen määrä. Rahalla ostetaan pelissä tarvittavia aseita sekä tarvikkeita, kuten kranaatteja ja suojaliivejä.
Eco – Kierros, jolla joukkue säästää rahaa seuraavia kierroksia varten. Suoritetaan yleensä silloin, kun
rahat eivät riitä kunnollisiin aseisiin sekä tarvikkeisiin.
Map – Kartta. Pelissä on aktiivisessa karttavalikoimassa seitsemän karttaa, joissa eri joukkueet ovat eri tasolla. Erilaiset kartat suosivat erilaisia joukkueita.
Rotate – Kartan toiselta pommialueelta kääntäminen toiselle pommialueelle.

Dota 2

Hero – Pelin hahmoja kutsutaan sankareiksi. Kilpapelaajat valitsevat itselleen otteluun oman sankarihahmon, joiden kyvyt vaihtelevat hahmon mukaan.
Map – Kartta. Kuten CS:ssä, myös Dotassa on kartta. Dotassa ei kuitenkaan ole montaa eri pelikarttaa, vaan kaikki ottelut pelataan samassa kartassa. Kartta on neliön muotoinen, ja joukkueet aloittavat vastakkaisista kulmista. Kartassa on kolme eri linjaa, joiden varrella on torneja, ja minkä äärellä suurimmat taistelut tapahtuu. Molempien joukkueiden syntymispaikoissa on throne, joka vastustajan pitää tuhota voittaakseen pelin.
Farming – Farmaaminen. Dotassa farmataan eli kerätään kultaa tappamalla sekä muilla tavoilla. Kullalla voi ostaa itselleen tarvikkeita.
Abilities – Jokaisella sankarilla on erilaiset abilityt eli kyvyt. Niitä pystyy käyttämään pelissä, ja niillä
pystyy tekemään vahinkoa tai esimerkiksi kerryttämään elämäpisteitä omille joukkuetovereille.
Mana – Mittari jokaisen sankarihahmon kykyjen suorittamisvalmiuteen. Manaa kertyy, mutta sitä
kuluu aina, kun sankari käyttää jotain kykyään.

FPS-pelit

FPS-pelit ovat kautta eurheilun historian olleet suuren yleisön suosiossa. Selvästi suosituin FPS-peli on Counter Strike. Kyseinen pelisarja on jo yli kaksikymmentä vuotta vanha. CS:n uusin versio Global Offensive julkaistiin vuonna 2012.

CS:GO:n suuresta suosiosta kertoo pelin pelaajamäärät. CS:GO:n kaikkien aikojen suurin samanhetkinen pelaajamäärä on ollut 1 305 714 pelaajaa. Kyseessä on äärettömän kunnoitettava luku, kun ottaa huomioon, että CS:llä on myös todella paljon seuraajia, jotka eivät itse edes pelaa kyseistä peliä. CS on nimittäin äärettömän yksinkertainen peli. Pelin idean tajuaa muutaman ottelun katsottuaan, joka on eurheilulle epätavallista. Vuonna 2020 Riot Games julkaisi Valorant-nimisen pelin, josta muodostui ensimmäinen kilpailija CS:GO:lle. Valorant keräsi jo heti alkuun todella kunnioitettavia katsojamääriä, ja moni entinen CSammattilainen vaihtoi kelkkaa ja hyppäsi kyseisen pelin kimppuun nähdessään paremmat mahdollisuudet menestyä uudessa pelissä.

Valorantissa ja CS:ssä pelin idea on hyvin samankaltainen. Tavoitteena on terroristipuolella saada pommi maahan ja räjäyttää se, kun tietty aika on kulunut tai vaihtoehtoisesti eliminoida koko vastustajajoukkue. Counter-Terrorist –puolella tavoitteena on estää terroristeja asettamasta
pommia pommialueelle, eliminoida vastustajat tai juoksuttaa kierrosaika loppuun.

CS:ssä kierrosaika on 1min 45sec. Ottelut pelataan yleensä joko paras yhdestä, paras kolmesta tai
paras viidestä periaatteella, mutta CS:n historiassa on nähty myös paras kahdesta otteluita. Paras yhdestä -otteluissa pelataan vain yksi kartta, kun taas esimerkiksi paras kolmesta –otteluissa pelataan kaksi tai kolme karttaa.

CS:ssä kartan voittamiseen tarvitaan kuusitoista kierrosta. Jos molemmat joukkueet voittavat viisitoista, menee ottelu jatkoajalle. Eri turnausjärjestäjät käyttävät erilaisia sääntöjä jatkoajoille, mutta yleisin on paras kuudesta –formaatti, jolloin molempien joukkueiden pelaajat saavat kaikki aloitusrahaksi 10 000 dollaria.

Normaali peliaika alkaa pistoolikierroksella, sillä ottelun alussa pelaajien aloitusraha on 800 dollaria per henkilö. Tällä rahalla ei saa yhtään sarjatuliasetta, jonka vuoksi ensimmäistä kierrosta kutsutaan pistoolikierrokseksi. Myös toisen puoliskon ensimmäinen puoli on pistoolikierros, sillä pelaajien rahatilanne resetoidaan viidentoista kierroksen jälkeen, kun puolet vaihtuu.

CS:ssä joukkueiden voimasuhteet vaihtelevat eri kartoissa. Eri joukkueet ovat eritasoisia eri kartoissa, ja joukkueilla voi olla paljonkin erilainen suhtautuminen ja lähestymistapa eri karttoihin. Tämän takia kartoilla on äärimmäisen suuri vaikutus ottelun punnitsemiseen ja vetojen asettamiseen.

Valorant toimii hyvin paljon samalla periaatteella, mutta pelin ottelut ovat lyhyempiä. Yhden kartan voittaa saamalla kolmetoista kierrosta ensimmäisenä.

MOBA

MOBA-pelit ovat vuonna 2020 eurheilun katsotuimpia pelejä. Tämä johtuu Aasian suuresta markkinasta, jossa kyseiset pelit ovat äärimmäisen suosittuja.

Suosituimmat MOBA-pelit ovat Dota 2 ja League of Legends. Näissä peleissä tarkoituksena on tuhota
vastustajan syntymispaikassa sijaitseva rakennelma. Ensimmäisenä vastustajan rakennelman tuhoava voittaa pelin. Matkan varrella on mm. Torneja, jotka tekevät vahinkoa sekä muita esteitä. Joukkueiden pelaajat joutuvat taistelemaan toisiaan vastaan päästäkseen vastustajan synnyinpaikkaan tuhoamaan rakennelmaa.

MOBA-peleissä ei pelata erilaisissa kartoissa, vaan esimerkiksi Dotassa ja LoLissa kaikki ottelut pelataan samassa kartassa.

Ero LAN-turnausten ja Online-turnausten välillä

Eurheilun pelien otteluita voidaan pelata joko internetin välityksellä kotoa käsin (online) tai paikan päällä turnausjärjestäjien järjestämillä areenoilla ja studioissa (LAN). Suurimmat turnaukset pelataan lähes aina studioissa ja areenoilla. Yleensä käytäntö on se, että turnausten lohkovaiheet pelataan turnausjärjestäjän järjestämällä studiolla, mutta pudotuspelit pelataan lähes aina maailman suurimmilla areenoilla, jotka ovat lähes poikkeuksetta pakattu täyteen.

LAN-turnauksia pelatessa ei tarvitse myöskään huolehtia korkeista pingeistä, joita pelaajilla saattaa olla onlinessa pelatessa. Ping luku kuvaa pelaajan viivettä serveriin, johon hän ja muut pelaajat ovat yhdistettynä. Mitä korkeampi ping-luku, sen huonompi yhteys serveriin ja sen epätasaisempi on pelaajan suoritus.

LAN-turnauksiin ollaan siirtymässä kokoajan hanakammin, sillä se on kaikista reiluin kilpailutilanne
kaikille pelaajille. Jokainen pelaaja on samassa tilassa ja kaikilla on sama yhteys serveriin. Ei ole kodista tuttuja mukavuuksia, joihin turvautua tiukan paikan tullen. Paikan päällä on kymmentuhatpäinen yleisö, joka huutaa ja arvostelee jokaista virhettä, mutta myös palkitsee
erinomaisista suorituksista raikuvin aplodein.

Kokoonpanojen merkitys

Kuten mainittu, on eurheilussa suurimmissa peleissä yleensä neli-viisi tai kuusihenkiset joukkueet. Näin pienihenkisissä joukkueissa yhden pelaajan sairastuminen tai loukkaantuminen tuo joukkueelle todella suuren takaiskun. Kokoonpanojen merkitys on eurheilussa älyttömän suuri. Yhden pelaajan merkitys joukkueella saattaa olla todella kriittinen. Tämän takia vedonlyönnissä kannattaa aina tarkistaa kokoonpanot ennen vedon lyömistä.

Tämän takia ammattimainen vedonlyöjä seuraa kaikkia mahdollisia medioita, joissa joukkue tai sen pelaajat saattavat tiedottaa joukkueen asioista. Kriittinen ilmoitus varapelaajalla pelaamisesta saattaa tulla joskus vain paria minuuttia ennen peliä. Tämäkin kannattaa muistaa ennen vedon laittamista.

Vedonlyöntikohteet

Eurheilun peleissä on erilaisia vedonöyntikohteita riippuen pelin toimintaperiaatteesta. Alla lista
yleisimmistä vedonlyöntikohteista, jotka pätevät suosituimpiin peleihin.

Match Winner 2-Way – Ottelun voittaja. Tasapelin sattuessa panos palautuu.
Match Winner 3-Way – Ottelun voittaja, tai tasapeli.
Match Handicap – Ottelun voittaja tasoituksella.
Rounds Handicap – Kartan voittaja tasoituksella.
Total Maps Over/Under – Ottelussa pelattujen karttojen määrä.
Total Rounds Over/Under – Kartassa pelattujen kierrosten määrä
Kills of different players – Eri pelaajien tappomäärien ylitys/alitus
First Blood – Ensimmäisen tapon saanut joukkue

Eurheilun vedonlyönnin periaatteet

Eurheilun vedonlyönti korkealla tasolla on teknistä. Vedonlyöjän on otettava huomioon ottelun mahdolliset karttavalinnat, joukkueiden kokoonpanomuutokset, ja niiden merkitys joukkueen tasoon. Vedonlyöjän on myös ymmärrettävä pelattavan ottelun merkitys, sekä ympäristön merkitys. Toiset joukkueet loistavat ollessaan paineen alla yhdessä, kun taas toiset joukkueet pelaavat huomattavasti paremmin kotoa käsin internetin välityksellä.

Tilastojen avulla pääsee tässä lajissa pitkälle. Eurheilun eri peleistä löytyy valtavia tilastosivuja, jotka automaattisesti taltioivat jokaisen ottelun tilastot heidän keskukseen, josta kuka tahansa pystyy tarkkailemaan niitä. Erilaisia tilastoja tarkkaillessa ja niitä yhdistäessä saa jo laajan kokonaiskuvan siitä, miten tietty joukkue pelaa, ja kuinka hyvin he asettuvat toista joukkuetta vastaan.

Tilastoista ei kuitenkaan voi päätellä kaikkea. Sillä tietty joukkue voi pelata täydellistä CS:ää maailman parasta joukkuetta vastaan, mutta hävitä huomattavasti huonommalle joukkueelle pelityylien takia. Siksi tänä päivänä esimerkiksi CS:ssä on tehty uskomattoman kehittyneitä ohjelmia, joiden avulla voi opetella vastustajien pelityyliä ja joiden avulla kuka tahansa voi esimerkiksi pelata kierroksia maailman parhaita joukkueita vastaan simuloituna.

Tälläiset ohjelmat tulevat viemään CS:n kaltaista peliä huomattavasti eteenpäin, joten jatkossa todelliset työmyyrät tulevat olemaan voitolla kyseisessä pelissä.

Kaiken kaikkiaan eurheilussa on kyse kilpailusta, kuten täysin perinteisessäkin urheilussa. Halusta olla paras. Halusta voittaa. Eurheilun vedonlyöntiin puree täysin samat periaatteet, kuin perinteisen urheilun vedonlyöntiin, mutta mukana on tietysti termistöä, nippelitietoa ja muutamia urheilusta poikkeavia tekijöitä. Ne kaikki on onneksi selitetty sinulle, joten ei muuta, kun aloittelemaan. Parhaiten alkuun pääsee ottamalla haltuun ilmaisia vedonlyöntivihjeitä, joita tältä sivulta löytyy sekä hyödyntämällä erilaisia vedonlyöntibonuksia, jotka kasvattavat tuntuvasti alkupääomaa eli pelikassaa (esim Unikrn tarjoaa muhkeita bonuksia eSports vedonlyöntiin),

Jesse Pyrhönen

CS:GO VIHJEET >>

VEDONLYÖNTIBONUKSET >>